Greenfield Consulting
Property Hírportál GreenField Consulting
  • Ingatlanpiaci hírek
Sikeres REevolutio Regionális Fejlesztési Konferencia Debrecenben
2009-06-05
 	 Sikeres REevolutio Regionális Fejlesztési Konferencia Debrecenben



A REevolutio Consulting 2009. június 3-án nagy érdeklődés mellett Debrecenben tartotta Regionális Fejlesztési Konferencia-sorozatának első állomását. A Kölcsey Központban megrendezett esemény a területi versenyképesség lehetőségeit tárta az érdeklődők elé, különös tekintettel az észak-alföldi, valamint az észak-nyugat romániai térség együttműködésére A téma aktualitásán túl a rendezvény vonzerejét az előadások magas szakmai színvonala jelentette. A prezentációkból a résztvevők megismerhették az uniós támogatási lehetőségeket, az elmúlt évek pályázati statisztikáit, az ipari parkok helyi gazdaságfejlesztési lehetőségeit, valamint az egyes projekt-finanszírozási lehetőségeket. Az előadók többsége úgy vélekedik, Magyarország jövője az innovációban, valamint az emberi potenciálban rejlik.


Kolozsváry-Kiss Árpád a REevolutio Consulting vezetője napindító előadásában elmondta, jelentős regionális és gazdasági szerepe miatt választották konferenciahelyszínnek Debrecent, és ezáltal is szeretnék nyomatékosítani, hogy Magyarország nem csak Budapestről szól. A szakember hangsúlyozta, hogy nem elégedhetünk meg a tálcán kínálkozó lehetőségekkel, a gazdasági kihívásoknak elébe kell menni és a válság negatív hatásait szorosabb együttműködéssel, intenzív tudáscserével és a határokon átívelő, sikeres projektek generálásával lehet kompenzálni. A jövőt gazdasági és társadalmi értelemben egyaránt az innovációra és a kutatás-fejlesztés hatékonyabb támogatására kell alapoznunk.


A konferencia résztvevői ezután megismerhették a területfejlesztés uniós pályázati lehetőségeit, ezen belül a Gazdaságfejlesztési Operatív Program sajátosságait. Dr. Kabai Anikó, az NFÜ osztályvezetője a GOP prioritásait sorolta fel, valamint a hatékonyság javítása érdekében a gazdaságfejlesztési pályázatokon véghezvitt változtatásokat ismertette. Dombi János, a Magyar Gazdaságfejlesztési Központ regionális képviseletvezetője azt mondta el, hogy a gazdasági válság idején milyen alternatívákat kínál a GOP. Haraszti Andrea, a PRIMOM Magyar Vállalkozásélénkítő Alapítvány regionális vezetője az Enterprise Europe Network program szerepét emelte ki a határokon átívelő gazdasági kapcsolatok létrehozásában. Dr. Grasseli Norbert, az Észak-Alföldi Regionális Innovációs Ügynökség igazgatóhelyettese a Baross-program harmonizálásának folyamatáról tájékoztatott.

Varju László, Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium államtitkára az ipari parkok jelentőségére hívta fel a hallgatóság figyelmét. Az államtitkár hozzátette, hogy az ipari parkok versenyképességét nagyban javítják a kapcsolódó szolgáltatások és a jó menedzsment.

Radu Bud román állami prefektus részvételével zajló kerekasztal beszélgetés során Csehi Árpád, Szatmár megyei tanácselnök a magyar-román együttműködés eddigi eredményeit méltatta és arról számolt be, hogy a legszorosabb együttműködés az infrastrukturális fejlesztések – például az úthálózat javítása – területén tapasztalhatók.

Hajdu Henrietta, a REevolutio Consulting tanácsadója előadásában azt elemezte, hogy mitől működik jól egy tudáspark. A szakember elmondta, a természeti és a fizikai tőkével szemben egyre inkább a kulturális és a humán tőke kerül középpontba, a tudásparkok alapját a kreatív gondolkodás és a hatékony tudástranszfer jelenti. Rakusz Lajos, az Ipari-, Tudományos-, Innovációs- és Technológiai Parkok Egyesületének tiszteletbeli elnöke szerint az ipari parkok sikere az innovációban rejlik. A második blokk utáni kerekasztal beszélgetést Kurtán Zoltán, a DBH divízió menedzsere moderálta.

A konferencia utolsó szekciójának előadásai a finanszírozás kérdését járták körbe. Fürjész István, az OTP Bank Nyrt. tanácsadója a vállalkozások számára elérhető hitelkonstrukciókról tartott összefoglalót. Szentiványi Kinga, a GreenField Consulting tanácsadója a hatékony befektető toborozás marketing eszközeivel ismertette meg a résztvevőket. Dr. Márkus Csaba, a Deloitte Grants & Incentives igazgatója elmondta, a gazdasági válság hatására miként változtak a támogatási stratégiák. A gazdasági szakember úgy vélekedett, a támogatáspolitikában a munkahelymegőrzés, a kutatás-fejlesztés, a szolgáltatás-fejlesztés, valamint a technológiai fejlesztés került előtérbe.

Berény Róbert, a nemrégiben alakult Elan SBI Capital Partners Tőkealapkezelő Zrt. pénzügyi igazgatója a vállalat tevékenységét mutatta be. Céljuk a magas megtérülésű befektetések végrehajtása Magyarországon, valamint Közép és Kelet-Európában. A konferenciát Tóth Dávid Ágoston, a Unity Consulting ügyvezető igazgatójának előadása zárta, aki a piackutatás szerepét hangsúlyozta a sikeres ingatlanfejlesztés előkészítésében.

A REevolutio Regionális Fejlesztési Konferencia-sorozat következő rendezvénye szeptemberben kerül megrendezésre, mely iránt már most nagy a szakmai és üzleti érdeklődés.

Greenfield Consulting - 1124 Budapest, Hegyalja út 154. Telefon: +36 1 3150996 Fax: +36 1 3150996 info@greenfieldconsulting.hu